Leiderschap in transitie

Our most soulful times are when we are out of balance rather than when we are in balance.
Thomas Moore, auteur Care of the Soul

Op 22 augustus 2016 reed ik in de ochtendspits op de Eindhovense ring onderweg naar mijn werk. Het was de hele week heet geweest en die ochtend regende het hard. In de laatste bocht op de A2 raakte ik in een slip, knalde met 100 kilometer per uur tegen de vangrail aan en kwam tot stilstand. De auto was total-loss en ik kon thuis gaan herstellen. Ik werd letterlijk en figuurlijk stilgezet om na te denken waar ik stond, waar ik naartoe wilde en waartoe ik wilde zijn. Dit was een van de impactvolle life-events die ik heb meegemaakt. Deze en andere levenservaringen hebben mij ertoe gebracht om in het bijzonder op zoek te gaan naar de impact van levenservaringen op ons denken en handelen. Op hoe we onszelf leiden.

Of het nu een auto-ongeluk, een afwezige of niet optimaal functionerende ouder, ziekte, pesten, scheiding, overlijden, reorganisatie, stress, armoede, isolatie, maatschappelijke onrust, discriminatie, oorlog, of een andere verlieservaring is. Ieder van ons maakt verlieservaringen mee. De vraag is alleen, hoeveel, welke, en wat voor impact ze hebben. Ze kunnen vragen bij ons oproepen als ‘ben ik niet geliefd?’, ‘hoor ik  er niet bij?’ of ‘ben ik niet veilig of in controle?’ Als ze meer impact hebben, dan kunnen deze vragen in overtuigingen veranderen die ons onbewust beïnvloeden. Verlieservaringen hebben een enorme potentie ons zelfbeeld negatief te beïnvloeden. En hoe we over onszelf denken, heeft invloed op hoe we ons voelen, hoe we handelen en communiceren. Individuele groei, team- en organisatiesucces worden erdoor beïnvloed.

Verzuim op de werkvloer heeft volgens het CBS in Nederland in het verleden rond de 4% gelegen. Echter in de laatste 4 jaar is er een opwaartse trend te zien met als piek in het eerste kwartaal van 2022 met 6,3%. Dit gaat om miljarden euro’s. Ook zien we steeds meer media waarschuwen voor het toenemende aantal mensen met psychische problemen. Bij zowel werk gerelateerd als niet-werk gerelateerd verzuim is psychosociale redenen (een van) de grootste oorza(a)k(en).

In het ontwikkelen van individuen en teams wordt het inzicht verkrijgen in levenservaringen en hoe ze ons beïnvloeden heel vaak niet besproken. Het aandacht hieraan geven en inzicht verschaffen, creëert juist veiligheid en vertrouwen in teams waardoor er durf en energie ontstaan om als team dingen voor elkaar te krijgen. Hierbij pas ik zowel coaching als training toe. Vaak is het in teams een combinatie van beide. Alhoewel men lang niet altijd in eerste instantie bij mij aanklopt met de coachvraag om over levenservaringen te spreken, komt het met regelmaat voor dat de coachvraag leiderschapsgericht is en dat gedurende het traject blijkt dat groei in leiderschap belemmerd wordt door niet over deze fundamentelere dingen te spreken.

Mocht je meer willen weten, neem dan contact met me op.

Wil je meer informatie?

Jeroen Timmermans pasfoto
Jeroen Timmermans

Wil je meer informatie?

Wil je meer weten over coaching of trainingen?

Neem contact op